Natuur-therapie is voor mij een verzamelnaam voor wandeltherapie, eco-art-therapie ,land-art en energetisch werken in de natuur. Dit alles gecombineerd met het gedachtengoed van de oude volkeren zoals de Kelten of van het Sjamanisme. maakt het voor mij duidelijk dat de natuur een helende werking heeft. Wij kunnen zoveel leren van en met de natuur. . Als mens maken we ook onderdeel uit van de natuur en zijn we in balans met de aarde. Wij zijn natuur. Natuur kan zowel rustgevend als confronterend zijn. .
De natuur biedt materialen om mee te werken of je aan te spiegelen. Ik ondersteun het proces door goed te luisteren, te kijken en de juiste vragen te stellen. Een combinatie die leidt tot meer zelfinzicht.
Er zijn veel voordelen aan werken in en met de natuur.
- Of het nu om beleving, geluiden, geuren, beelden of materialen gaat. De natuur heeft invloed op ons zijn en onze processen. Door de natuur actief onderdeel van het beeld, de beleving, het gesprek of de wandeling te maken, komen we ook beter in contact met onszelf.
- De natuur leert ons gebruik maken wat er ter plekke voor handen is. zand, stenen, hout, water, bomen, vuur, natuurlijke pigmenten. Werken met materialen uit de natuur geeft een andere beleving als niet natuurlijke materialen.
- Je kunt eerder bij je gevoel en creativiteit komen.
- Buiten zijn in een andere omgeving leert anders te kijken naar de omgeving. Je ziet andere wegen, leert andere mogelijkheden. ervaren
- Wat je ziet en ervaart kan een metafoor of een symbool zijn voor wat er speelt.
- In beweging zijn, zet ook gedachten in beweging. Het voelt vaak vrijer te praten, omdat je elkaar niet steeds aankijkt. Daarnaast zorgt wandelen voor daling van je stress hormoon en maakt je lichaam stoffen aan die je een positief gevoel geven.
- Er is vaak een groot verschil in hoe wij denken en hoe het in de praktijk in de natuur werkt. Dat maakt dat we anders leren kijken en ervaren.
- De natuur werkt rustgevend, het helpt je stil te worden in je hoofd.
- Je kunt letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe paden bewandelen.
- Wat je onderweg tegen komt kan vragen en antwoorden geven.
- Er is ruimte om te Zijn.
- Alles wat je ervaart en ziet kan een spiegel zijn.
- Alles in de natuur is in beweging, jij maakt daar deel van uit.
- Je leert te aarden.
- De elementen, de seizoenen, de symboliek van windrichtingen, het landschap , hebben hun eigen werking en maken dat je dichter bij jezelf komt.
- Woorden zijn minder belangrijk, anderzijds voelt het vaak vrijer te praten, omdat je elkaar niet steeds aankijkt..
Alles staat in relatie met elkaar. Alles uit de natuur heeft haar werking op de mens.
Een voorbeeld
In het bos zijn bijzondere materialen voorhanden. Tijdens het wandelen verzamelt iemand materialen. Na de wandeling worden de materialen bekeken, gevoeld, geroken en ervaren. Elk materiaal geeft een andere reactie, gedachten en emotie. Iemand kiest uit dat wat het meest aanspreekt en dat wat het minst. Deze voorwerpen gaan mee een zelfgemaakt labyrinth in. Blijven ze achter of niet.
Hoe is dat? In een klein schrijf-labyrinth wordt de ervaring beschreven. Een ervaring in vrijgeven en vasthouden. Van de overige voorwerpen wordt later een natuurmandala gemaakt