La Palma

Je kunt de oceaan niet oversteken door naar het water te staren

La Palma

Je kunt de oceaan niet oversteken door naar het water te staren

Een veelzijdig eiland met vele namen :La Palma; Isla Verde, Isla Bonito, Isla de las Estrellas of La Isla Verde (het groene eiland) heeft 19 natuurreservaten (35% van de oppervlakte) waarvan Nationaal Park Caldera de Taburiente het bekendste is. De hoogste top, El Roque de los Muchachos, (2426 meter) is spectaculair. Het noordelijke gedeelte van het eiland staat bekend om zijn prachtige bossen en diepe kloven. Het zuidelijke deel om de vulkaanlandschappen en zoutbekkens.

Kleuren

La Palma is het eiland van de kleuren; Helderblauwe zee, groene bossen, zwarte stranden, gele en rode rotsen, meerkleurige zonsondergangen en prachtig begroeing. De vulkanische bergketen die van noord naar zuid loopt vormt de ruggengraat van het eiland. Steile kustlijnen , subtropische oerbossen, vreemde en prachtige landschappen gevormd door lavastromen, wouden van dennenbomen en imposante bergen geven het eiland een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen.

Sterren

La Palma wordt niet voor niets Isla de las Estrellas, eiland van de sterren genoemd. De heldere nachten laten oneindig veel sterren zien. Niet voor niets komen astronomen van de hele wereld naar La Palma om op de Roque de Muchachos de ruimte te bestuderen.

Klimaat

La Palma is het hele jaar door een prima vakantiebestemming. In de zomer is het mooi weer en regent het zelden. In de wintermaanden is het heerlijk wandelweer.
De bergrug die midden over het eiland loopt zorgt voor verschillende klimaatzones. De wolkenzee die daar ontstaat is een van de wereldwonderen. Elke kloof en elke hoogte heeft zijn eigen klimaat. Men zegt wel dat er 75 microklimaten op het eiland zijn. De zon schijnt altijd wel ergens op het eiland.

Bereikbaarheid

La Palma is op meerdere manieren te bereiken. Wat belangrijk is te weten bij het boeken is dat het vliegveld van La Palma, Santa Cruz de La Palma heet. De Airport Code is : SPC. Boek geen vlucht naar Palma, Palma de Majorca of Las Palmas. Deze vergissing wordt regelmatig gemaakt.
Transavia vliegt direct vanuit Amsterdam naar La Palma. Bij Tui kan men soms ook directe vluchten boeken. Indirecte vluchten via Madrid of Barcelona behoren ook tot de mogelijkheden. Het is ook mogelijk naar Tenerife of Gran Canaria te vliegen en met een binnenlandse vlucht of met de veerboot naar La Palma te komen. De prijzen kunnen per maatschappij of seizoen erg verschillen.

Auto huren

La Palma het meest bergachtige eiland te wereld. Daarom kijken we niet naar kilometers maar naar afstand in tijd. Door de vele bochten en hoogteverschillen is de gemiddelde snelheid met de auto laag. Soms gaat het te voet sneller als met de auto. De bus komt niet overal, dan kan het handig zijn een auto te huren.

Openbaar vervoer

Het busvervoer is goed geregeld op La Palma. Vanaf het vliegveld gaan bussen naar Santa Cruz. De bus naar Santo Domingo, Cueva de Agua, via Barlovento (route Norte 100) is een mogelijkheid.. Ook is het mogelijk de bus via Los Llanos, Puntagorda naar Santo Domingo, Cueva de Agua te nemen. Op de site van de Busmaatschappij TILP staan de bustijden

Geschiedenis en Cultuur

Op La Palma zijn rotsinscripties en keramiek te vinden van de eerste bewoners, de Benahoritas, die meer dan 2000 jaar geleden op het eiland leefden. Het eiland Benahoare werd in 1493 door de Spanjaarden veroverd, die het de naam San Miguel de La Palma gaven. Met de Spaanse verovering verdween de oude cultuur. Er verschenen suikerplantages en wijngaarden. De bevolking werd steeds internationaler. Portugezen, Vlamingen en Fransen vestigde zich op La Palma. In de 17e en 18e eeuw waren er diverse vulkaanuitbarstingen, epidemieën, sprinkhaanplagen en hongersnoden.
Pas in de 2e helft van de 19e eeuw kwamen betere tijden. La Palma werd bekend om haar scheepsbouw. De eerste tabak en bananenplantages verschenen. De laatste voornamelijk beheerd door de Engelsen.
De Spaanse Burgeroorlog, die op de Canarische eilanden is gestart, zorgt voor veel emigratie naar Cuba en Venezuela. Velen keerden ook weer terug, wat te merken is aan de muziek en de feesten.
In de 20e eeuw waren er uitbarstingen van de vulkaan San Juan in 1949 en de Teneguia in 1971. De nieuwste vulkaan werd gevormd in 2021. De laatste jaren krijgt La Palma steeds meer een ernstig tekort aan water. Het zoete water was tot nu toe afkomstig van de vele bronnen en waterlopen die zich op het eiland bevinden. Het water in de bronnen in de Caldera de Taburiente, is de laatste jaren met maar liefst 70% is afgenomen en een derde van de bronnen is al opgedroogd. De belangrijkste oorzaak is de landbouw bananenplantages). Aan de bevloeiing van de bananenplantages gaat meer dan 90% van het water op.

Scroll naar boven