Kunstzinnige
therapie

Zoek niet zo ver
het is naast
en om je.
Eliza Mijn

Kunstzinnige therapie

Zoek niet zo ver
het is naast
en om je.
Eliza Mijn

Antroposofische geneeskunde kent meerdere therapieën, waarvan de kunstzinnige therapie misschien wel de bekendste is. Gezondheid is een dynamisch evenwicht tussen tal van processen. Wanneer dit evenwicht (lichamelijk of psychisch) verstoord is, treden er klachten op. De kunstzinnige therapie is erop gericht om een proces op gang te brengen dat het evenwicht kan herstellen. Daarmee wordt een innerlijke beweeglijkheid aangesproken en kan een eigen scheppende kracht gewekt worden.

Je gaat zelf actief, door middel van kunstzinnige oefeningen, aan het werk met je haar ontwikkelingsvraag, klachten en herstel. Door het wekken of herontdekken van de eigen creativiteit leer je een ander op e manier met vraagstukken om te gaan. Welke oefeningen gedaan worden is afhankelijk van de hulpvraag en je proces. De specifieke oefeningen en kleuren hebben een helend effect. Met beeld geef je uiting wat in je leeft. De oefeningen laten je de gezond makende werking van kleur, vorm, klank of beweging ervaren. Je levenskracht gaat weer stromen.

Ook hier gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Dit proces is gericht op het verkrijgen van inzicht en stimuleren van ontwikkeling en genezing. Een beter evenwicht tussen denken, voelen en handelen.

Kunstzinnige therapie wordt gebruikt bij onder meer: lichamelijke en psychische klachten. Bijvoorbeeld bij kanker, levensvragen, trauma- en rouwverwerking, burn-out, depressiviteit en gedragsmoeilijkheden.

Een voorbeeld

“Klei is een bijzonder materiaal. Het kan elke vorm aannemen die je wilt. Stel, iemand wil een nieuwe stap zetten in het leven, maar vindt dat lastig. Er is een oefening waarbij je met gesloten ogen een cocon boetseert. Al boetserend ervaar je wat er gebeurt als je je terugtrekt in je cocon of als je uit je cocon de ruimte in gaat. Al ervarend ontstaat er een beeld. De geleide meditatie geeft hulp bij het ervaren van gevoelens en gedachten tijdens het boetseren. Een cliënte schrijft “ De cocon geeft mijn worsteling weer tussen mijzelf terugtrekken en met volle kracht de wereld in. Het naar buiten gaan geeft me een sterk en blij gevoel, terwijl ik ook verlang naar de rust en de stilte van het terugtrekken.

Dit gedichtje geeft het weer :

“Soms te groot en soms te klein
Ik wil er uit en er zijn
Ik heb je nodig en ik wil je kwijt
Samen 1? Mijn cocon.”

De cocon kan als uitgangspunt dienen voor een reeks kunstzinnige bewegingen en een startpunt voor nieuwe ontwikkelingen.

Scroll naar boven