De innerlijke reis of grot- en landschap- oefeningen vormen een therapeutische reeks waartoe Dr. Hauschka de aanzet heeft gegeven en die op de Wervel (voormalige opleiding tot kunstzinnige therapie) door de docenten verder is ontwikkeld.
De schildersoefeningen worden aan de hand van een reisverhaal gedaan. Het uitgangspunt is het begin, de binnenruimte, de grot. Van daaruit gaan we op weg naar buiten. De hoofdpersoon in het verhaal ben je zelf. We volgen je op je weg de wereld in. Het is het verhaal van je eigen levensweg, een weg tot zelfkennis.
Op deze manier, zonder veel te denken, volg je je verhaal al schilderend. In deze reeks staat je persoonlijke ontwikkeling centraal. In elke nieuwe schildering voeg je een element toe, gebruik makend van beelden uit de natuur.
Oefeningen uit de grot- landschap- schilderreeks worden regelmatig toegepast in de therapiepraktijk. Dat geldt ook voor de hele reeks. Deze reeks is ook geschikt voor iedereen die persoonlijke ontwikkeling wil beleven op een andere manier. Deze reeks is uniek door de rijkdom aan beelden en passende thema’s die in elkaar overvloeien.
Een voorbeeld
Het papier wordt aan beide zijden natgemaakt waarna er met brede kwasten geschilderd wordt. Deze “nat-in-nat” techniek zorgt ervoor dat je vrijer kunt schilderen. De schilderingen hebben een vaste opzet. Een van de opdrachten is een schildering boslandschap met een rivier er in. Ergens in het landschap ben je zelf. Dit is op vele manieren weer te geven. Waar je bent, wat je doet zegt iets over jezelf. Iemand schildert zichzelf diep in het woud, lopend. De bomen staan dicht op elkaar er is niet veel ruimte. “Ik moet behoorlijk zoeken om daar uit te komen” is de reactie van de cliënt. Na afloop van de serie blijkt deze schildering kenmerkend te zijn voor haar leven op dit moment. Cliënte schildert met dezelfde techniek de gewenste situatie en schept zo ruimte.