Natuur therapie
Natuurtherapie is ontstaan uit een combinatie van verschillende therapieën en coachingsmethoden, zoals eco-art-therapie en wandelcoaching. Eco-art-therapie is een beeldende therapie waarbij het gedachtegoed van de natuur een grote rol speelt. Er is vaak een groot verschil in hoe wij denken en hoe het in de praktijk in de natuur werkt. Als mens maken we ook onderdeel uit van de natuur en zijn we in balans met de aarde. Natuur kan zowel rustgevend als confronterend zijn.
Wandelcoaching is een manier van coachen waarbij de natuur actief wordt ingezet in het gesprek. Coaching in de buitenlucht is krachtiger gebleken dan coaching op een kantoor. Daarnaast zorgt wandelen voor daling van je stress hormoon en maakt je lichaam stoffen aan die je een positief gevoel geven. Kortom; de natuur is rustgevend, en zorgt voor ontspanning van lichaam en geest.
Werken met materialen uit de natuur geeft een andere beleving als niet natuurlijke materialen. Alles uit de natuur heeft haar werking op de mens.
Of het nu om beleving, geluiden, geuren, beelden of materialen gaat. De natuur heeft invloed op ons zijn en onze processen. Door de natuur actief onderdeel van het beeld, de beleving, het gesprek of de wandeling te maken, komen we ook beter in contact met onszelf.
Je kunt eerder bij je gevoel en creativiteit komen. Je ziet andere wegen, andere mogelijkheden. Het werken in de natuur wordt meestal als ontspannen ervaren.
De natuur biedt materialen om mee te werken of je aan te spiegelen. Ik ondersteun het proces door goed te luisteren, te kijken en de juiste vragen te stellen.
Een combinatie die leidt tot meer zelfinzicht.
Een voorbeeld
In het bos zijn bijzondere materialen voorhanden. Tijdens het wandelen verzamelt iemand materialen. Na de wandeling worden de materialen bekeken, gevoeld, geroken en ervaren. Elk materiaal geeft een andere reactie, gedachten en emotie. Iemand kiest uit dat wat het meest aanspreekt en dat wat het minst. Deze voorwerpen gaan mee een zelfgemaakt labyrinth in. Blijven ze achter of niet.
Hoe is dat? In een klein schrijf-labyrinth wordt de ervaring beschreven. Een ervaring in vrijgeven en vasthouden. Van de overige voorwerpen wordt later een natuurmandala gemaakt.